Este mai puțin probabil ca băutorii de ceai verde să fie afectați de boli produse de microorganisme și aceasta din două motive.În primul rînd, polifenolii ceaiului verde stimulează apărarea intrinsecă a organismului împotriva bolii (sistemul imunitar). În al doilea rînd , polifenolii interacționează cu multe microorganisme în asa fel, încât scad potențialul acestora de producere a unei boli.
După cum știm, actorii principali ai sistemului de apărare imunitar al organismului sunt globulele albe din sânge,care mai sunt numite limfocite și care sunt produse în cantități enorme de maduva osoasă. Unele limfocite(numite celule B) sunt eliberate direct în fluxul sanguin; pe masură ce întră în circulație ele monitorizează sângele ca să identifice microorganismele invadatoare. Alte limfocite (numite celule T) migrează către timus, unde se dezvoltă în celule mai specializate. Celulele T atacă direct germenii și, de asemenea, reacționează la celulele canceroase din organism. Celulele B produc anticorpi, care, la rândul lor, lucrează la neutralizarea microorganismelor potențial cauzatoare de boli și a altor agenți străini.
Potrivit microbiologilor și imunologilor de la Universitatea Showa din Tokio,Japonia, în cercetarea pe care au desfăsurat-o „EGCG(epigalocatechina galat) a dus la o puternică imuno-intensificare a celulelor B”. EGCG a fost cea mai eficientă dintre catechine în intensificarea activității celulelor B. Cercetătorii au mai observat, de asemenea, că într-adevăr catechinele activează macrofagele, celulele T și celulele natural ucigașe(celule albe activate,care întră într-o misiune de „caută-îi-distruge” împotriva celulelor invazive).
Un alt component al ceaiului verde este și L-teanina , care potrivit cercetatorilor contribuie la efectul ceaiului de întărire a imunitatii. Aparent, L-teanina îmbunătățește capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu infecțiile, cu bacteriile , cu virușii și cu fungii.
sursa: „Cartea ceaiului verde”
Add Comment